Διημερίδα “Για το Σχολείο και την Οικογένεια” Εκπαιδευτικά Εργαλεία και δράσεις στο σύγχρονο σχολείο. Μάιος 2023

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκπαιδευτική διημερίδα ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ που οργανώθηκε από το 3ο δημοτικό σχολείο Άργους το διήμερο 13 και 14 Μαΐου 2023.

Στοχεύοντας στην εξωστρέφεια του σχολείου, στη συνεργασία με άλλους φορείς αλλά και εξαίρετους επιστήμονες, προσεγγίζοντας κριτικά τη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα και μέσα από την προσπάθεια για την αξιοποίηση σύγχρονων εκπαιδευτικών εργαλείων, είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε και να αλληλεπιδράσουμε με επιστήμονες, εκπαιδευτικούς και γονείς από την ευρύτερη περιοχή μας, μέσα από την ευκαιρία που μας έδωσαν οι εξαιρετικές σε περιεχόμενο εισηγήσεις, αλλά και τα θαυμάσια οργανωμένα εργαστήρια των εκλεκτών επιστημόνων που συμμετείχαν.

Έγιναν ουσιαστικές συζητήσεις πάνω σε καινοτόμες προτάσεις για τη διδακτική αξιοποίηση του λάθους και την εισαγωγή των τεχνών και του θεάτρου στην καθημερινή εκπαιδευτική λειτουργία. Παρουσιάστηκαν ψηφιακά εργαλεία και λογισμικά για την εκπαίδευση που βοηθούν ουσιαστικά τους εκπαιδευτικούς στη λειτουργία τους, αναπτύχθηκαν θέματα της ασφάλειας στο διαδίκτυο, της ψηφιακής αφήγησης ως εργαλείο δημιουργικότητας, καθώς και τρόποι χρήσης των ηλεκτρονικών ψηφιακών πυλών και δημιουργία ιστοσελίδων.

Μας απασχόλησαν και μας έδωσαν αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων τα θέματα των ορίων στα παιδιά, της ανάπτυξης υγιών σχέσεων μέσα στην οικογένεια, αλλά και οι τρόποι για την αποτελεσματική προετοιμασία των μαθητών στο σπίτι, το ασυνείδητο πεδίο της τάξης και ο πάντα επίκαιρος Rogers με τις έννοιες της ενσυναίσθησης και της άνευ όρων αποδοχής του άλλου. Τέλος αναπτύχθηκαν προτάσεις για τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο σχολείο για τα ΑΜΕΑ.

Ευχαριστούμε θερμά τους ψυχολόγους, Γιάννη Σαρηγιάννη, Νάντια Τσουλουχά και Δημήτρη Ρέμπελο, την κοινωνική λειτουργό Πένυ Νέζου, τους εκπαιδευτικούς Νάγια Γρίλλια, Στέλιο Καρατάσο, Ιωάννα Φιλίνη, Δέσποινα Χατζηγεωργίου, Βίκυ Τσόκολα, Νίκη Κωνσταντινίδου, Αθανασία Τζιαφούλια, Κατερίνα Συρίγα και Παναγιώτη Μουσταΐρα για την επιμέλεια των εισηγήσεων και των εργαστηρίων.

Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές της ΕΠΑΣ μαθητείας του ΟΑΕΔ, το τμήμα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής και τους καθηγητές τους Ελένη Λαΐου και Ανδρέα Σταματίου για τα υπέροχα γλυκά που δημιούργησαν και πρόσφεραν στους συμμετέχοντες, καθώς και το βιβλιοπωλείο «εν γνώσει» στο Κουτσοπόδι Άργους του Γιώργου Γιαννικάκη, για τη χορηγία της γραφικής ύλης για τη διημερίδα.

347392267 256237073592960 4134619824532600243 n
Ανώνυμο σχέδιο 13 1

Ενδοσχολικές Επιμορφωτικές και Ενημερωτικές Εισηγήσεις στα πλαίσια του σχεδίου δράσης 2022-2023 “Ανανέωση της Ψηφιακής Ταυτότητας του Σχολείου”

Στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης 2022-2023 “Ανανέωση της Ψηφιακής Ταυτότητας του Σχολείου¨ αξιοποιήθηκε από την ομάδα εργασίας η συνεργασία με άλλα σχολεία, η τεχνογνωσία των εκπαιδευτικών της και η αξιοποίηση των διαθέσιμων ψηφιακών πόρων σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μια σειρά απο επιμορφωτικές και ενημερωτικές εισηγήσεις.

Συγκεκριμένα στα πλαίσια της διημερίδας ¨Για το Σχολείο και την Οικογένεια “ που έλαβε χώρα στις 13 και 14 Μαίου στους χώρους του σχολείου μας , οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας ενημερώθηκαν κατά προτεραιότητα στο εργαστήριο πληροφορικής από την κ. Νίκη Κωνσταντινίδου ΠΕ86, Υπεύθυνη Ψηφιακής Ασφάλειας 4ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου με την παρουσίαση της “Ένα ασφαλές σχολείο…. Ψηφιακά. e-safety label” για την πολιτική ψηφιακής ασφάλειας που ενδείκνυται να συντάσσει και χαρακτηρίζει κάθε σχολείο καθώς και για την πιστοποίηση σχολείων με e-safety label. Oρθές πρακτικές, πηγές και έγγραφα ψηφιακής πολιτικής τα οποία βοηθούν να προωθηθεί υπεύθυνη χρήση των διαδικτυακών τεχνολογιών από τη σχολική κοινότητα μπορούν να αξιολογηθούν και να λάβουν πανευρωπαϊκή διαπίστευση για το σχολείο.

Ανώνυμο σχέδιο 13

Την σκυτάλη πήραν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου και του σχεδίου δράσης Κατερίνα Συρίγα ΠΕ70 και Δέσποινα Χατζηγεωργίου ΠΕ06 οι οποίες με την παρουσίαση τους ” Ψηφιακή Πλατφόρμα e-me και Ψηφιακή Ταυτότητα Σχολικής Μονάδας “ εισηγήθηκαν πως η κοινή συνοχική χρήση της e-me  από τα μέλη της σχολικής κοινότητας δημιουργεί ένα ισχυρό ψηφιακό δίκτυο υποστήριξης για την ενίσχυση της εμπλοκής μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία παράλλήλα με τη δια ζώσης εκπαίδευση , δίνει λύσεις σε διοικητικά και εκπαιδευτικά ζητήματα ενημέρωσης , επικοινωνίας και συνεργασίας και αναμφισβήτητα μπορεί να αποτελέσει  στοιχείο της ψηφιακής ταυτότητας της σχολικής μονάδας.

Η σειρά εισηγήσεων ολοκληρώθηκε απο την Βασιλική Τσόκολα, εκπαιδευτικό Πληροφορικής του σχολείου μας, η οποία μέσα από την παρουσίαση της “Ψηφιακή Ταυτότητα και Διαχείριση Ιστοσελίδας WordPress” ανέξειξε την ανάγκη βιωσιμότητας της διαχείρισης της ιστοσελίδας και του εμπλουτισμού της ως αναπόσπαστο στοιχείο της ψηφιακής ταυτότητας του σχολείου, ένα παράθυρο επικοινωνίας και ενημέρωσης με θέα τη σχολική κοινότητα αλλά και πέρα από αυτή.

Η προγραμματισμένη εισήγηση για τα εργαλεία SELFIE και SELFIE for Teachers στα πλαίσια της διημερίδας ανεβλήθη ωστόσο εναλλακτικά η εκπαιδευτικός του σχολείου μας Κατερίνα Συρίγα έχοντας παρακολουθήσει τη σχετική διαδικτυακή ημερίδα ενημέρωσης από το ΙΚΥ ετοίμασε μια ενημερωτική παρουσίαση η οποία θα αποσταλλεί ηλεκτρονικά. Το εργαλείο SELFIE for TEACHERS δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να αξιολογούν οι ίδιοι τις ψηφιακές ικανότητές τους και την αυτοπεποίθησή τους στη χρήση ψηφιακών μέσων, καθώς και να λαμβάνουν άμεση ανατροφοδότηση σχετικά με τα δυνατά σημεία και τις ελλείψεις τους, καθώς και σε ποια σημεία υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης. Ομάδες εκπαιδευτικών μπορούν επίσης να συνεργαστούν για να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο και να σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα κατάρτισης. Έτσι κατ’ επέκταση θα μπορούν να ανταποκριθούν πιο συστηματικά και στις ανάγκες διαρκούς και βιώσιμης ανανέωσης της ψηφιακής ταυτότητας του σχολείου.

Διημερίδα εισηγήσεων & εργαστηρίων ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ & ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Άργους με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αργολίδας σας προσκαλεί στη διημερίδα ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ & ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ προσεγγίζοντας τη σύγχρονη πραγματικότητα με εισηγήσεις και διαθεματικά παράλληλα εργαστήρια

Η διημερίδα θα διεξαχθεί το Σάββατο 13 Μαΐου 2023, ώρα 17:00 & την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 ώρα 10:00 στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Άργους (οδός Φορωνέως 357 , Άργος) και απευθύνεται τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε γονείς/ κηδεμόνες….

346062042 1291473628418983 2188031863568345881 n
345232264 736169261574874 8428730871960510886 n
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΜΑΪΟΥ 1

Πληροφορίες για τις εισηγήσεις, τα εργαστήρια και τους εισηγητές μπορείτε να δείτε εδώ:

https://drive.google.com/file/d/1KKKYTiu6mQLoFKtvCg3b3ILM60cS1JE3/view?fbclid=IwAR2dqx6vXT1p96-al5jGcQxu1z12I5CG2XrqGoGwlXNjh8ymysoWUJAI4us

Οι εισηγήσεις είναι ανοιχτές στο κοινό.

Δηλώσεις συμμετοχής για τα εργαστήρια μέχρι την Παρασκευή 12 Μαΐου στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/18D1GDXX1ygq_ItbB9eQmT04pJKr5KMdWuJYrCaDq8Xk/prefill?fbclid=IwAR1yECUGWUnjakarIzpjawWMub960B4ez-wV-8qS-YNeCg6iU6rV6JRBlmQ

(αντιγράψτε το σύνδεσμο και κάντε επικόλληση στο browser)

Οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Υποστήριξη και εορτασμός της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου SID 2023

H ομάδα εργασίας του σχεδίου δράσης 2022-23 του σχολείου μας με τίτλο “Ανανέωση της Ψηφιακής Ταυτότητας του Σχολείου” Άξονα 6 -Ηγεσία και Διοίκηση, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του σχολείου μας μέσω των ομάδων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που είναι μέλη, να συμμετέχουν απο κοινού στη Διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς διαδικτύου (Safer internet Day) 2023 που διοργάνωσε σε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, εκτιμώντας πως θέματα ψηφιακής ασφάλειας οφείλουν να αποτελούν κομμάτι της ψηφιακής πολιτικής και ταυτότητας του σχολείου μας.

Επίσης με τις δράσεις που υλοποίησαν οι εκπαιδευτικοί έβαλαν μια κουκίδα για το 3ο Δημοτικό Σχολείο Άργους στον χάρτη υποστηρικτών SID 2023 με υλικό που αξιοποίησαν στις τάξεις τους κατάλληλο για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου.

argossid23
sid3o

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ξανά το βίντεο του εορτασμού στον παρακάτω σύνδεσμο

“Γέφυρες επικοινωνίας: Από την οικογένεια του σχολείου στο σχολείο της οικογένειας.” Ενδοσχολική Εκδήλωση-Συζήτηση

Μια πολύ μεστή συζήτηση ακολούθησε την παρουσίαση του Δημήτρη Ρέμπελου, ψυχολόγου και της Κωνσταντίνας Μπέκα, κοινωνικής λειτουργού πάνω στα θέματα που αφορούν τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών, αλλά και τη σημασία της γονεϊκής εμπλοκής. Τους ευχαριστούμε θερμά, όπως και όλους τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στη συζήτηση.

γεφυρες επικοινωνιας
σχεδια δρασης

Σχέδια Δράσης 2021- 2022

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ-ΆΞΟΝΕΣΣτόχοιΤίτλος Σχεδίου Δράσης
Παιδαγωγική και μαθησιακή Λειτουργία
1. Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγησηΠροώθηση και ενίσχυση παρεμβάσεων υποστήριξης και ένταξης των ευάλωτων ομάδων μαθητριών και μαθητών μέσα από την υλοποίηση πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και αθλητικών δράσεων με σκοπό την καλλιέργεια της συμπερίληψης και της αποδοχής της διαφορετικότητας.Υποστήριξη και ένταξη ευάλωτων ομάδων μαθητριών και μαθητών:
Πολιτιστικές, καλλιτεχνικές & αθλητικές παρεμβάσεις
3.Σχέσεις μεταξύ μαθητών / μαθητριώνΣτόχος είναι η βελτίωση και ενίσχυση των διαπροσωπικών σχέσεων των μαθητών καθώς και η καλλιέργεια αξιών και δεξιοτήτων για την ειρηνική διευθέτηση συγκρουσιακών καταστάσεων, ώστε να ευνοούνται η συνεργασία και η ευγενής άμιλλα των μαθητών και να διευκολύνεται η έκφραση και η εκτόνωση των εντάσεων με δημιουργικό τρόπο συντελώντας στη διαμόρφωση θετικού σχολικού κλίματος.Ενίσχυση και υποστήριξη της διαφορετικότητας-τρόποι διαχείρισης
συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον
5.Σχέσεις σχολείου – οικογένειαςΒασικός στόχος του σχεδίου δράσης είναι η ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας και συνεργατικών σχέσεων όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, επιδιώκοντας μια ΄΄μετατόπιση΄΄ από
την απομονωμένη αλληλεπίδραση ατόμων ή ομάδων σε οργανωμένες συνέργειες.
Σχολείο και Οικογένεια: Μια δυναμική σχέση με κοινό στόχο την ομαλή γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών.
Ηγεσία – Οργάνωση και διοίκηση της σχολικής μονάδας
7. Σχολείο και ΚοινότηταΣτόχος είναι η ανάδειξη και η διάχυση (ιστοσελίδα, σχολική εφημερίδα, σχολικό ραδιόφωνο, συναντήσεις με γονείς κ.ά.) καλών παιδαγωγικών, διδακτικών και διοικητικών πρακτικών και καινοτόμων πράξεων που εφαρμόζονται είτε ατομικά είτε συνεργατικά στη σχολική ζωή και έχουν θετικό αποτέλεσμα στη λειτουργία του σχολείου. Σχεδιασμός καλών διοικητικών πρακτικών: λειτουργίες της σχολικής μονάδας, σχολείο και τοπική κοινωνία, σχέσεις σχολείου γονέων/κηδεμόνων.Ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία.
Επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών
8.Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές δράσειςΑξιοποίηση των ευκαιριών επιμόρφωσης ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των γνώσεων και των καλών πρακτικών και ανάδειξη της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών ως δια βίου σχέδιο και αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας του σχολείου.Ευκαιρίες επιμόρφωσης-Αρωγοί στις
προκλήσεις του σύγχρονου σχολείου.

Δράση Ενδοσχολικής Επιμόρφωσης “Ενδυνάμωση στον Παιδαγωγικό Ρόλο των Εκπαιδευτικών”.

Το σχολείο μας, στα πλαίσια της δράσης ενδοσχολικής επιμόρφωσης από αρμόδιους φορείς, προσκάλεσε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας «Ελπίδα Ζωής» σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, για την στήριξη των εκπαιδευτικών του σε θέματα προσωπικής, συναισθηματικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ανάπτυξης με βάση τη διερεύνηση των επιμορφωτικών αναγκών τους.

Το Κέντρο ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση της Εκπαιδευτικής Κοινότητας του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους, ολοκλήρωσε, δια ζώσης, την Δευτέρα 30 Μαΐου 2022, 5 τρίωρα απογευματινά βιωματικά εργαστήρια με θέμα «Ενδυνάμωση στον παιδαγωγικό ρόλο των Εκπαιδευτικών», τα οποία υλοποιήθηκαν στο χώρο του σχολείου ως εξής:

Δράση επιμορφωσης Ελπίδα Ζωής

1ο Εργαστήριο: Τετάρτη 4 Μαΐου «Οι μεταβάσεις στη ζωή μας» με συντονισμό της συνάντησης από την Δέσποινα Μάρκου- Κοινωνική Λειτουργό

-2ο Εργαστήριο: Τετάρτη 11 Μαΐου «Οι εξαρτητικές συμπεριφορές στην παιδική ηλικία» με συντονισμό της συνάντησης από την Δέσποινα Μάρκου- Κοινωνική Λειτουργό

-3ο Εργαστήριο: Δευτέρα 16 Μαΐου «Ενδυνάμωση στον επαγγελματικό ρόλο» με συντονισμό της συνάντησης από την Αγγελική Μπαβέλλα- Ψυχολόγο και την Ιωάννα Καββεζού- Κοινωνική Λειτουργό

-4ο Εργαστήριο: Δευτέρα 23 Μαΐου «Αξιοποιώντας την δυναμική της ομάδας- τάξης» με συντονισμό της συνάντησης από την Αγγελική Μπαβέλλα- Ψυχολόγο και την Ιωάννα Καββεζού- Κοινωνική Λειτουργό

-5ο Εργαστήριο: Δευτέρα 30 Μαΐου «Ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση των παιδιών» με συντονισμό της συνάντησης από την Βασιλική Κωστοπούλου- Κοινωνιολόγο

Οι συμμετέχοντες μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, συζήτηση και επεξεργασία υλικού, επεξεργάστηκαν με ενδιαφέρον και θετική διάθεση θέματα που σχετίζονται με τον παιδαγωγικό ρόλο που καλούνται να έχουν στο χώρο του σχολείου παράλληλα με τον εκπαιδευτικό. Να ευχαριστήσουμε θερμά τις συντονίστριες των εργαστηρίων και την Ελπίδα Ζωής για την αμέριστη, διαρκή στήριξη και εμψύχωση της σχολικής μας κοινότητας.

“Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω;” Ενδοσχολική Συζήτηση -Εκδήλωση

Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω;

Είναι ένας προβληματισμός που θέτουμε στα παιδιά κάθε ηλικίας προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε τα επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα.

  • Πόσο έτοιμοι είμαστε να συμβάλουμε στις επαγγελματικές επιλογές ενός παιδιού που βρίσκεται στο δημοτικό ή και σε μεγαλύτερες τάξεις;
  • Ποιος ο ρόλος του γονιού και του εκπαιδευτικού;
  • Μαζί θα συζητήσουμε και θα προβληματιστούμε για το πως θα στηρίζουμε τα παιδιά στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.
  • Με ποια κριτήρια επιλέγω ένα επάγγελμα;
  • Τι προσόντα πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει καλός επαγγελματίας;
  • Τι πρέπει να έχει καταφέρει κάποιος για να είναι επιτυχημένος;
  • Τι πρέπει να έχει καταφέρει κάποιος για να είναι ευτυχισμένος;
280589337 547881700074508 4620184230261568272 n

Δια ζώσης Ενδοσχολική Δράση ” Από την σχολική ένταξη στην παιδαγωγική της Συμπερίληψης σε μαθητές με δυσκολίες συμπεριφοράς.”

Στα πλαίσια της δράσης ενδοσχολικής επιμόρφωσης με αξιοποίηση το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου ως εισηγητές, τα μέλη της ΕΔΥ του σχολείου Δημήτρης Ρέμπελος, Ψυχολόγος ΠΕ23 και Κωνσταντίνα Μπέκα, Κοινωνική Λειτουργός ΠΕ30 ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της εκπαιδευτικής ομάδας και πραγματοποίησαν σεμινάριο στις 29/03/2022 και βιωματικό εργαστήριο μελέτης περιπτώσεων στις 12/04/2022 στο χώρο του σχολείου, συνολικής διάρκειας 2 ωρών, με θέμα ” Από την σχολική ένταξη στην παιδαγωγική της Συμπερίληψης σε μαθητές με δυσκολίες συμπεριφοράς. Το θέμα προέκυψε μετά από διερεύνηση των επιμορφωτικών αναγκών των εκπαιδευτικών του σχολείου μας.

Επιμορφωτική Δράση Συμπερίληψης

Τονίστηκε από τους εισηγητές πόσο επίκαιρο και ζωτικής σημασίας είναι το θέμα της συμπερίληψης στον ενιαίο τύπο σχολείου και πως ο ρόλος του εκπαιδευτικού στο συμπεριληπτικό σχολείο δεν περιορίζεται σε γνωστικές μόνο περιοχές αλλά επεκτείνεται και σε περιοχές που αφορούν προσωπικές, συναισθηματικές, ηθικές και κοινωνικές πλευρές των μαθητών. Τονίστηκε από τους συμμετέχοντες η αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων μελών της σχολικής κοινότητας εκπαιδευτικών, ΕΔΥ, γονιών σε κάθε περίπτωση έτσι ώστε μέσω διαφορετικών προσεγγίσεων και παρεμβάσεων να οδηγηθούμε στην συμπερίληψη μαθητών με θέματα συμπεριφοράς.