1η ημέρα 3ημερου Σεμιναρίου Επιμόρφωσης «Μαθητοκεντρική και Παιχνιδοποιημένη Μάθηση» Αξιοποίηση του Διλήμματος –dibl» GIG Erasmus+ , 3ο Δημοτικό Σχολείο Άργους- Ιούνιος 2023                  

Η πρώτη ημέρα επιμόρφωσης 16/06/2023 ξεκίνησε με χαμόγελο, θετική διάθεση και όρεξη για νέα μάθηση με γνωριμία και το δέσιμο της ομάδας με παιχνίδια ενεργοποίησης όπως «Δώσε μου την μπάλα» και «Ηuman Βingo» που βοήθησαν τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς του σχολείου μας και την επιμορφωτική ομάδα να έρθουν πιο κοντά και ενδεχομένως να ανακαλύψουν καινούργια πράγματα ο ένας για τον άλλο.  

Αξιοποιώντας φορητές συσκευές δημιούργησαν επίσης την ψηφιακή διαδικτυακή κοινότητα της ομάδας στην εφαρμογή  padlet για την συνεργασία και τον διαμοιρασμό υλικού. Έγινε γνωριμία με το πρόγραμμα, με τους στόχους και τις προσδοκίες του καθώς και αξιολόγηση της προυπάρχουσας γνώσης σε σχέση με τη θεματική του σεμιναρίου με entry test και δόθηκε η ευκαιρία να αποτυπωθούν σχηματικά στο αερόστατο της ομάδας οι φόβοι, οι δυνάμεις και οι προσδοκίες των εκπαιδευτικών του σχολείου μας σχετικά με την συμμετοχή στο πρόγραμμα επιμόρφωσης.

Αξιοποιώντας τον τροχό των ονομάτων Wheel of Names οι εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν τις θετικές τους εμπειρίες από τα μαθητικά τους χρόνια. Με την τεχνική δομημένης συζήτησης World Café  χωρίστηκαν σε ομάδες, συζήτησαν και κατέγραψαν τα στοιχεία των πετυχημένων μαθημάτων καθώς και  τεχνικές, μεθόδους και στρατηγικές που χρησιμοποιούν στην τάξη και όρισαν έτσι συνεργατικά και βιωματικά τη μαθητοκεντρική μάθηση. Στη συνέχεια συζήτησαν για τα είδη των  μαθητοκεντρικών μεθόδων με κατάληξη  στην παιχνιδοποίηση και στη μάθηση που βασίζεται στο δίλημμα που άπτονται στις θεματικές του σεμιναρίου.

Με παιχνίδια ενεργοποίησης όπως «Δυο Αλήθειες και ένα ψέμα» και «Mπαίνουμε στη Σειρά» διανθίστηκε η εισαγωγή στο δίλημμα και η συζήτηση για την ένταξη του στη μαθησιακή διαδικασία, την παιδαγωγική του αξιοποίηση και την ψηφιακή του υποστήριξη. Οι συζητήσεις έγιναν σε ζευγάρια με την τεχνική Think -Pair -Share αλλά και σε ομάδες ομιλητών και παρατηρητών σε  Fishbowl Debate με θέμα την κινητροδότηση των μαθητών και τη δημιουργικότητα ενώ η τεχνική της τελευταίας κουβέντας  Save the last Word έμεινε δικαιωματικά για το τέλος. Η μέρα έκλεισε με καταγραφή 3 πραγμάτων  που έμαθαν οι εκπαιδευτικοί μας , 2 που βρήκαν ενδιαφέροντα και 1 απορίας- ερώτησης για την επόμενη ημέρα στα πλαίσια της αποτίμησης.

Collage1.1GIG3o
Collage12 GIG3o
Please follow and like us: